Využiteľnosť a účinky výživových doplnkov?

Využiteľnosť a účinky výživových doplnkov?

Využiteľnosť a účinky izolovaných výťažkov a koncentrátov účinných látok tvoriacich výživový doplnok nie je vždy rovnaká ako využiteľnosť a účinnosť tej istej látky obsiahnutej v prirodzenom komplexe celého plodu ovocia, zeleniny, v zrne obilniny či strukoviny, v čerstvom mäse, mlieku a podobne. Zjesť „sójový proteín, sušené vaječné bielka, hydroproteín, hovädzie a iné nie je to isté ako zjesť kúsok mäsa. Zjesť vitamíny A, B, C, D, A, K a iné, cukor, soľ, kofeín a podobne či minerály v tabletkách nie je to isté ako zjesť celé jablko, mrkvu, zemiak, brokolicu, paradajku, strukovinu, obilné zrná a iné celé plodiny či vypiť čaj, kávu a podobne.

Dôvod je jednoduchý. Spomínané účinné látky sa v prirodzenej výžive nikdy nenachádzajú samostatne a pri trávení, metabolickom využití a biodegradácii (vylučovaní z organizmu) ich vždy sprevádza komplex stoviek iných potrebných prirodzených látok a zložiek. Tie sú potrebné k tomu, aby účinné látky správne plnili svoju funkciu v organizme a je medzi nimi takzvaný. „koevolučný metabolický vzťah“. Bez týchto prirodzených kofaktorov môžu izolované potravinové extrakty tvoriť v organizme aj iné biochemické komplexy a dcérske produkty, ktoré pôsobia v organizme inak, niekedy nevypočítateľne, a teda aj nepriaznivo, alebo sú bez očakávaného účinku.

Výsledný účinok požívania lekárenských výživových doplnkov preto môže byť iný, než ich účinok pri konzumácii prirodzenej stravy, v ktorej sa pôvodne nachádzali v prirodzene viazanej forme (Bártov postulát - prof. RNDr. Ivo Bárta, CSc. biolog, prednosta Ústavu obecné biologie na 3. LF UK, nar. 1947 - zomrel v r. 2005).

Podľa prof. Bártu môže mať izolovaný koncentrát nejakej látky (alebo jeho dcérsky metabolický produkt) v organizme rôzne biologické korelácie, a teda aj účinky. Preto môže byť výživový doplnok niekedy neúčinný (placebo) alebo menej účinný, inokedy rovnako účinný alebo vysoko účinný, no niekedy dokonca antagonistický (s opačným účinkom) až cudzorodý či škodlivý.

Preto podľa Bártovho „postulátu relatívneho a fakultatívneho účinku látok v biologických systémoch" je z biologického hľadiska pre ľudí vhodnejšie konzumovať celé plody a prirodzené potravinové komplexy než len ich účinné výťažky a koncentráty“. Tie môžu len dopĺňať prirodzenú stravu a výživu. Podľa uvedeného postulátu môže mať tá istá látka rozdielne účinky aj v rôznych prirodzených komplexoch a nielen ako izolovaný koncentrát.

Napríklad kofeín v káve pôsobí inak ako kofeín v čiernych alebo zelených čajoch (teín). Zatiaľ, čo kofeín viazaný v káve rýchlo zvyšuje srdcovú frekvenciu, tlak, vylučovanie tráviacich štiav (dráždi žalúdok a jeho účinok rýchlo odznieva), účinok kofeínu (teínu) v čajoch ovplyvňujú triesloviny v čaji, ktoré upokojujú zažívací trakt (sťahujúci účinok na sliznice - nedráždi žalúdok), spomaľujú nástup a predĺžujú pôsobenie účinku kofeínu - teínu.

Preto, kto má žalúdočné vredy, nemôže piť na povzbudenie kávu, ale môže piť čierny a zelený čaj. Iným príkladom pôsobenia tejto tak často používanej povzbudzujúcej látky je, že kofeín sám nepôsobí analgeticky (proti bolesti), ale v spojení napríklad so salicylátmi (acylpirín) či inými protizápalovými liekmi má výrazné analgetické účinky.

Z uvedeného vyplýva, že aj prirodzené potraviny musíme striedať a nejesť príliš jednostranne, ale dostatočne pestro, aby sme si zabezpečili nielen kompletný prísun živín, ale aj dostatok rôznych výživových korelácií pre ich správne využitie v organizme a pre odstraňovanie nevyužitých látok a metabolických splodín z organizmu. Koncentrovaním sa na výživové doplnky a neprirodzené spracované potraviny vo výžive si obmedzujeme v organizme metabolické možnosti utilizácie (využitie) živín, detoxikácie a biodegradácie metabolických splodín.

  

Kedy siahnuť po výživových doplnkoch??

Výživové „doplnky“ by už podľa svojho názvu mali len občas, „sporadicky“a v odôvodnených prípadoch „dopĺňať“ prirodzenú, všestrannú a komplexnú výživu alebo dopĺňať a podporovať liečbu liekmi. Používať by sa mali krátkodobo, napríklad v prípade ochorenia, dokázateľného deficitu (chýbania) niektorých látok v prirodzenej strave, v prípade rekonvalescencie po chorobe či operácii, keď dočasne nemôžeme prijímať kompletnú a normálnu stravu, ďalej v prípade nejakých záťažových stavov (výkonnostný šport, riziková a ťažká práca a pod.) vyžadujúcich zvýšený príjem niektorých výživových zložiek či mikroelementov alebo esenciálnych látok, či na kompenzáciu nepriaznivých účinkov liekov, cytostatík a podobne.

Ako trvalé aditívum (prídavok) bežnej stravy zdravého človeka sú neopodstatnené. Napriek tomu ich mnohí novodobí „alchymisti“ výživy namiešavajú, kombinujú, konzumujú a odporúčajú k pravidelnej konzumácii, často ako zázračné výživové produkty pre zdravie. Ich počet v obchodoch a lekárňach je čoraz vyšší a čoraz neprehľadnejší. Na ich prehnanej reklame a distribúcii sa bohužiaľ podieľajú veľké firmy, reklama v televízii a časopisoch, farmakológovia a časť odborníkov v biológii a medicine, predovšetkým kvôli mimoriadnemu záujmu ľudí a ziskom, ktoré z toho plynú.

Výsledkom u konzumentov býva často sklamanie z pretrvávania zdravotných problémov, ktoré mali ustúpiť po ich konzumácií a mnoho zbytočne vynaložených finančných prostriedkov. Často vznikajú aj rôzne zdravotné problémy a disproporcie v organizme spôsobené nedostatočným príjmom všestrannej, pestrej a prirodzenej výživy a chýbaním pohybových aktivít a stimulov.

Iba niektoré z výživových doplnkov majú naozaj významné biologické účinky a podporný vplyv na zdravie a niektoré ochorenia, no tie sa často strácajú v záplave stoviek ďalších, ktoré ponúka trh. Pritom si stačí uvedomiť, že väčšina výťažkov a koncentrátov pochádza z bežných prírodných potravín a prirodzenej výživy. V nej sa nachádzajú viazané v prirodzenom komplexe spolu so stovkami ďalších užitočných látok a živín potrebných v organizme pre ich efektívne trávenie, metabolizáciu a využitie, ako aj pre ich správnu biodegradáciu (vylučovanie).

Tieto podporné látky môžu pri izolovaných preparátoch chýbať, a preto aj účinky takýchto doplnkov v organizme môžu byť rozdielne oproti pôvodnému očakávaniu alebo v porovnaní s ich účinkami v prirodzenej strave. V prípade niektorých vážnych ochorení či nedostatku vitamínov, minerálov a esenciálnych látok po operáciách a podobne môže byť využitie potravinových doplnkov na istý čas opodstatnené a významné. Ale to by mal posúdiť, predpísať a kontrolovať odborník, kedy, v akej forme a na aký čas dotovať organizmus týmito látkami.

Zanechať odpoveď

* Meno:
* E-mail: (Nezverejnené)
   Webstránka (Adresa URL stránky shttp://)
* Komentár:
Typ kódu